Produkty mleczne
Mleko nie wykipiMleko nie wykipi, jeśli wewnętrzny brzeg garnka posmarujesz masłem.Mleko nie przypali sięZanim wlejesz mleko do garnka, opłucz go zimni wodą, a wtedy mleko nie przypali się.Bita śmietana z mlekaJeśli nie masz akurat w domu świeżej bitej śmietany, możesz ją z łatwością ubić ze skondensowanego mleka (10% tłuszczu).Bez kożuchaJeśli wrzucisz do gorącego mleka kostkę lodu, nie zrobi się na nim kożuch.Bita śmietana na sztywnoBita śmietana ubije się sztywno, jeśli podczas ubijania dodasz do niej szczyptę cukru pudru.Trwała bita śmietanaBita śmietana utrzyma się dłużej, jeśli ją ubijesz z dodatkiem cukru żelującego.Świeże masłoMasło może być długo świeże, także wtedy, gdy nie jest przechowywane w lodówce. Zagotuj wodę z solą, wystudź i zalej nią masło tak, aby było całkowicie przykryte.Masło jak kremŁatwiej utrzesz masło – np. przygotowując ciasto – jeśli dodasz do niego trochę mąki.Miękkie masłoOpłucz wrzątkiem miseczkę i na chwilę przykryj nią twarde, wyjęte z lodówki masło. Dzięki temu będzie się łatwo rozsmarowywać, ale nie stopi się.Masło bez papieruAby łatwiej wydobyć kostkę masła z papierowego opakowania, wystarczy je polać przedtem zimną wodą.Dzięki temu do masła nie przykleją się resztki papieru.Olej do masłaJeśli nie chcesz, żeby masło na patelni przyrumieniło się za mocno, dodaj do niego trochę oleju.Mleko do twaroguŁatwiej rozrobisz twaróg (biały ser), jeśli dodasz do niego trochę ciepłego mleka albo śmietany.Cukier do seraKostka cukru włożona pod klosz do serów wchłania wilgoć, a przez to zapobiega tworzeniu się pleśni. Tak samo działa sól gruboziarnista. Wsyp trochę soli do miseczki i wstaw do pojemnika.Zapiekany ementalerPieczony ementaler nie będzie się za bardzo rozpływał, jeśli przedtem włożysz go na chwilę do zamrażalnika.Stary ser do mlekaStary stwardniały żółty ser zanurz na jakiś czas w surowym mleku, a znów będzie miękki i smaczny. |