Pieczywo
Nie przechowuj w plastikowych torbachPieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach. Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać w czystą ścierkę do wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśniećPleśń w pojemniku na pieczywoAby zapobiec tworzeniu się pleśni w [pojemniku na pieczywo (w kuble na śmieci też), trzeba raz na tydzień (ew. co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu. Ocet zabija bakterie.Jabłko z pieczywemPieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku dłużej zachowa świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka albo kilka plasterków surowego ziemniaka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.Pieczywo w rzymskim garnkuPieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeśli je włożysz do kamiennego albo glinianego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką. Rzymski garnek idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa w kromkach.Chrupiące bułeczkiŚwieże bułki i rogaliki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy zwliżyć je lekko wodą (albo wodą zmieszaną z mlekiem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika.To samo można zrobić z “wczorajszym” pieczywem, a będzie smakować jak prosto z piekarni.Pieczywo tostowe do lodówkiPieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy w już otwartym opakowaniu, czy jeszcze zamkniętym, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje tak szybko.Spleśniały chleb do kosza Nigdy nie jedz ani nie dawaj zwierzętom lekko spleśniałego pieczywa, nawet jeśli powykrawałaś pleśń.Pleśń bardzo szybko się rozprzestrzenia więc lepiej wyrzuć chleb do śmieci, a zaoszczędzisz sobie i innym kłopotów ze zdrowiem.Świeże pieczywoNapoczęty chleb będzie dłużej miękki i świeży, jeśli zakryjesz krojoną powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.Folia trzyma ciepłoPodgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej chrupiące, jeśli położysz kawałek folii pod wieczko koszyczka na pieczywo.Chrupkie pieczywo kruszy sięAby kromka chrupkiego pieczywa nie kruszyła się podczas smarowania masłem, podłóż pod nią drugą kromkę. |