Jaja
Nie gotuj zimnych jajZimne jaja, prosto z lodówki, łatwo pękają podczas gotowania, dlatego wyjmuj je odpowiednio wcześnie (na parę godzin przed gotowaniem) z lodówki. Również łatwiej ubijesz pianę z białek, jeśli jaja będą miały temperaturę pokojową.Białko do przesolonej zupyUratujesz przesoloną zupę, dodając do niej białko z jednego lub dwóch jaj. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli. Potem możesz przecedzić zupę przez sito, żeby była klarowna. Mętny rosół też można przecedzić.Piana – szybkoSzybciej ubijesz pianę, jeśli dodasz do białka szczyptę soli albo miałkiego cukru. Ręczna czy mechaniczna trzepaczka, a także naczynie, które używasz, muszą być idealnie czyste, suche i bez śladu tłuszczu.Kolor żółtkaNie denerwuj się, jeśli, twoim zdaniem, żółtko ma niewłaściwy kolor. Blade, żółte czy pomarańczowe – nie ma nic wspólnego z jakością jaja, świadczy jedynie o rodzaju pokarmu, jaki dostawały kury.Jajo z octemJaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do wody trochę octu albo lekko nakłujesz szpilką szerszą, spodnią część jaja.Obieranie jaj na twardoJeśli natychmiast po ugotowaniu w osolonej wodzie włożysz jaja do zimnej wody, dadzą się bez trudu obrać ze skorupki.Surowe czy gotowane?Oto sposób na odróżnienie jaja surowego od ugotowanego: zakręć na stole jajem i zaobserwuj, jak się obraca: gotowane kręci się jak bączek, surowe obraca się powoli, nierównomiernie i szybko się zatrzymuje.Przebarwione żółtkoOto sposób na odróżnienie jaja surowego od ugotowanego: zakręć na stole jajem i zaobserwuj, jak się obraca: gotowane kręci się jak bączek, surowe obraca się powoli, nierównomiernie i szybko się zatrzymuje.Surowe jajko: świeże czy nieświeże?Po rozbiciu surowego jaja łatwo można się zorientować, czy jest ono świeże: białko świeżego jaja jest gęste i sztywno otacza żółtko. W nieświeżym jaju białko.Gotowane jajko: świeże czy nie świeże?Gotowane jajko jest świeże, jeśli żółtko znajduje się pośrodku, a pęcherzyki powietrza w białku są maleńkie. W nieświeżym – żółtko znajduje się tuż przy skorupce, a pęcherzyki powietrza są większe.Sprawdzanie świeżości jajŚwieże jajko zanurzone w osolonej wodzie natychmiast opada i zostaje na dnie; stare albo nieświeże – unosi się w wodzie i wynurza, ponieważ pęcherzyki powietrza są większe, a przez to jajko lżejsze. Również potrząsając jajkiem możesz zorientować się, czy jest ono świeże: stare jajko “bulgocze” w środku.Gotowanie pękniętego jajaPęknięte jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez minutę nad parą, a wtedy białko zetnie się i nie wypłynie podczas gotowania.Przechowywanie żółtkaSurowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość, jeśli polejesz je z wierzchu olejem lub wodą i schowasz do lodówki.Panier z olejemDo roztrzepanych, odrobinę posolonych jaj, wlej parę kropel oleju, a wtedy panier będzie odpowiednio gęsty i kruchy. Nigdy nie rozprowadzaj jaj wodą albo mlekiem. |