Zamrażanie żywności :

Zamrażanie żywności
Resztki wina zamrożone
Jeśli w butelce zostało trochę wina, nie wylewaj go, lecz napełnij nim pojemniczki (kostki) na lód i zamroź. W ten sposób zawsze masz pod ręką “winne kostki” do przyprawiania sosów albo deserów. Resztki wina możesz też dolać do octu winnego, a będzie bardziej esencjonalny.

Sok cytrynowy zamrożony
Wyciśnij sok z cytryny, przecedź i napełnij nim pojemniczki (kostki) na lód, a potem zamroź. Tym sposobem zawsze masz gotowy sok cytrynowy, np. do herbaty, bez brudzenia naczyń (poza tym herbata będzie od razu odpowiednio schłodzona). Skórki z wyciśniętej cytryny też możesz wykorzystać: włóż je do plastikowej torebki i przechowuj w zamrażalniku. Przy przyrządzaniu potraw mącznych zamrożone skórki doskonale nadają się do ścierania.

Pomarańczowy szampan
Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej do pojemników (kostek) na lód i wstaw do zamrażalnika. Jeśli będziesz miała ochotę na szampan o smaku pomarańczowym, włóż kostkę do kieliszka i napełnij go szampanem. Napój wygląda bardzo dekoracyjnie, a przy tym jest smaczny.

Chłodny kruszony
Zwykłe kostki lodu jedynie rozwadniają napój. Przy przygotowaniu kruszonu odlej część płynu, napełnij nim pojemniki (kostki) na lód i zamroź.Potem przy serwowaniu kruszonu, będziesz miała odpowiednie kostki lodu do chłodzenia trunku

Chłodny kruszony
Zwykłe kostki lodu jedynie rozwadniają napój. Przy przygotowaniu kruszonu odlej część płynu, napełnij nim pojemniki (kostki) na lód i zamroź.Potem przy serwowaniu kruszonu, będziesz miała odpowiednie kostki lodu do chłodzenia trunku.

Krystaliczny lód
Nie chciałabyś zrobić wrażenia na gościach, podając kostki lodu przejrzyste jak kryształ? Zanim nalejesz wodę do pojemników na lód, przegotuj ją.

Porzeczka w lodzie
Kostki lodu z zamrożonymi w środku owocami albo ziołami wyjątkowo dekoracyjnie wyglądają w szklankach do serwowania coctaili. Do tego celu nadają się zwłaszcza drobne owoce: poziomki, porzeczki, maliny, czarne jagody. Powrzucaj owoce do pojemników na lód, zalej wodą i zamroź.

Za mało lodu?
Masz dużo gości, a za mało pojemników na lód? Możesz użyć plastikowej wkładki z bombonierki. Kostki lodu będą miały fantazyjne kształty.

Zaklinowany korek
Jeśli korek (albo zatyczka) tak mocno tkwi w butelce, że nie możesz go wyciągnąć korkociągiem, musisz rozgrzać szyjkę butelki, pocierając ją dłońmi albo podgrzać przez chwilę zapałką. Szkło rozszerza się pod wpływem ciepła i korek wyjdzie bez trudu.

Srebrna łyżeczka w butelce
Nie wiesz, czym zamknąć napoczętą butelkę szampana? Zatkaj otwór kawałkiem folii aluminiowej albo srebrną łyżeczką, wsadzając trzonkiem do dołu. W ten sposób nie ulatnia się dwutlenek węgla, a szampan ma świeży smak następnego dnia, a nawet po kilku dniach.

Jedna gwiazdka
Oznacza minimalną temperaturę chłodzenia: -6 stopni, oraz przechowywania: najdłużej przez 3 dni.

Dwie gwiazdki
Oznaczają minimalną temperaturę chłodzenia : -12 stopni, zamrożona żywność może być przechowywana najdłużej przez 2 tygodnie.

Trzy gwiazdki
Oznaczają minimalną temperaturę chłodzenia: -18 stopni, zamrożona żywność może być przechowywana najdłużej przez 3 miesiące.

Cztery gwiazdki
Oznaczają temperaturę chłodzenia: -18 stopni i poniżej, zamrożona żywność może być przechowywana przez 3 miesiące i dłużej.

Ciecz rozszerza się
Aby zamarzająca ciecz miała dość miejsca na rozszerzanie się, nie należy do pełna nalewać płynnych potraw do naczyń.

Zamykaj hermetycznie
Do zamrażania żywności najlepiej nadają się plastikowe pojemniki i woreczki, które powinny być hermetycznie zamykane.Na każdym pojemniku umieść karteczkę z informacją, co zawiera i kiedy zamroziłaś produkt.

Nie należy zamrażać:
Śmietanki, ponieważ kłaczkuje i traci jednorodną konsystencję; Jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu, ponieważ kłaczkują; Jaj na twardo, ponieważ robią się ciągliwe; Żółtego sera w dużym kawałku, ponieważ będzie się kruszył
Absolutnie nie wolno wstawiać do zamrażalnika butelek z gazowanymi napojami, ponieważ mogą eksplodować. Potraw mącznych, ponieważ tracą konsystencję Ostrożnie z zamrażaniem świeżych ryb i skorupiaków, ponieważ z reguły już wcześniej były zamrożone, podczas transportu. Nie zamraża się następujących warzyw: rzodkwi, rzepy, ziemniaków, kalafiora, selera, fasoli mamut, cebuli Grzybów; mogą być groźne dla zdrowia; poza tym tracą estetyczny wygląd i smak.

Nie zamrażaj już zamrożonego
Najważniejsza zasada: raz rozmrożonego produktu nie wolno powtórnie zamrażać! Grozi to poważnym zatruciem pokarmowym.

Nie zamrażaj ciepłych potraw
Nie należy wstawiać do zamrażalnika ciepłych potraw, ponieważ intensywnie parują i zamrażalnik pokrywa się grubą warstwą lodu.

Mrożonka na patelnię
Zamrożonych filetów rybnych nie powinno się rozmrażać, lecz od razu kłaść na patelnię i przyprawiać. Filet wcześniej rozmrożony traci estetyczny wygląd i smak.

Mięso nie przymarza
Zanim zamrozisz mięso czy rybę w kawałkach, poprzekładaj albo poowijaj porcje w folię do żywności, a wówczas nie posklejają się podczas zamrażania. Łatwiej też później wyjąć z zamrażalnika odpowiedni kawałek mięsa albo ryby.

Kurę ochłodź
Przed zamrożeniem drobiu należy go odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Drób rozmrażaj powoli
Drób powinien rozmarzać w lodówce, w przykrytym naczyniu. Im wolniej rozmarza, tym lepszą zachowuje jakość. W zależności od wagi danej sztuki czas rozmrażania powinien wynosić od 12 do 24 godzin. Potem wylej wodę i starannie umyj kurę.

Warzywa blanszuj
Warzywa zachowają kolor i smak, jeżeli przed zamrożeniem umieścisz je na chwilę nad parą albo krótko obgotujesz (3 do 5 minut).

Mrożone szparagi
Szparagi można przechowywać w zamrażarce nawet do 9 miesięcy, przedtem jednak trzeba je obrać, krótko obgotować i powkładać porcjami do torebek do zamrażania żywności. Przed spożyciem nie rozmrażaj szparagów, lecz od razu wkładaj do wrzącej wody.

Zamrażanie ryżu
Zamrożony ryż można przechowywać najdłużej przez 8 miesięcy. Ostudź ugotowany ryż i włóż do odpowiedniego pojemnika. Przed spożyciem wsyp ryż do sita i potrzymaj go ok. 10 minut nad parą

Zamrożone świeże owoce
Jeśli owoce są rzeczywiście świeże, można je doskonale zamrozić (wszystkie gatunki) i przechowywać przez 8 do 10 miesięcy. Aby nie po przymarzały do siebie, zamroź je najpierw luzem, a potem włóż do zamykanych hermetycznie pojemników albo torebek.

Wiśnie lepsze od czereśni
Wiśnie dużo lepiej nadają się do zamrażania niż czereśnie.

Jagody i maliny suche
Jagody i maliny nadają się do zamrażenia, ale przedtem muszą być idealnie suche. Inaczej będą maziowate po rozmrożeniu.

Rozmrażanie owoców
Mrożone owoce najlepiej rozmraża się, polewając gorącą osłodzoną wodą. Dzięki temu owoce nie tracą koloru

Mrożone surowe jajko
Surowe jajko w skorupce nie nadaje się do zamrażania, traci bowiem swą konsystencję. Należy zamrażać jaja lekko roztrzepane albo oddzielnie żółtko i białko.

Zamrażanie świeżych ziół
Natka pietruszki i inne świeże warzywa przyprawowe doskonale nadają się do zamrażania. Umyj natkę, nie siekaj jej, ale odetnij grube łodyżki, potem dobrze osusz i włóż do zamrażalnika. Gdy natka zamarznie całkowicie, wystarczy kilka razy ścisnąć torebkę a ziele samo się rozkruszy.

Świeże z dala od mrożonego
Uważaj, aby świeża potrawa, którą wkładasz do zamrażalnika, nie stykała się bezpośrednio z produktami już zamrożonymi. Ich nagły kontakt z ciepłem nie jest wskazany.

Gazeta dobrze izoluje
Papier gazetowy jest doskonałym materiałem izolacyjnym. Jeżeli przed zamrożeniem opakujesz produkt w chłodny, wilgotny papier gazetowy, okres przechowywania mrożonki będzie dłuższy.

Poradnik pani domu - Medykamenty wiedzy © 2016 Frontier Theme