Napoje :

Napoje
Sól do kawy
Stary, Niezawodny sposób doświadczonych gospodyń domowych na podniesienie aromatu kawy: dodać szczyptę soli do zmielonej kawy i dopiero wymieszać.

Kawa bez palpitacji
Jeśli nie powinnaś pić mocnej kawy, wypróbuj następujący sposób: połowę ilości czarnej kawy zastąp sproszkowaną pitną czekoladą. Smakuje wybornie.

Dzbanek płucz wrzątkiem
Rzadziej używany dzbanek powinnaś przed podaniem kawy wypłukać wrzątkiem, a wtedy napój nie będzie zalatywał stęchlizną.

Puszka do kawy
Blaszaną puszkę w której przechowujesz kawę, powinnaś od czasu do czasu starannie umyć, aby kawa nie przesiąkła nieprzyjemnym metalicznym zapachem, który skutecznie zabija aromat.

Parzenie herbaty
Herbata parzona przez 2 do 3 minut działa pobudzająco, jeśli naciąga 5 minut działa uspokajająco (nigdy nie parz dłużej!) Nie oceniaj jakości herbaty po jej kolorze, gdyż zależy on od gatunku herbaty.

Herbata z wanilią
Nie wyrzucaj wydrążonych strączków (laseczek) wanilii, lecz włóż do imbryka i zaparz razem z herbatą. Smak będzie wyśmienity.

Kakao bez grudek
Jeżeli zalejesz kakao gorącym mlekiem, proszek pozlepia się w grudki. Łatwo tego uniknąć. Wystarczy, że najpierw rozmieszasz proszek z cukrem, dodasz łyżkę letniego mleka i znów starannie rozmieszasz, a potem zalejesz resztą gorącego mleka.

Nalewanie przez lejek
Nalewanie płynu do butelki przez lejek nie będzie trwać tak długo, jeżeli między lejek a szyjkę butelki wetkniesz zapałkę. Dzięki temu powietrze szybciej wydostanie się z butelki.

Wino w piwnicy
Wino powinno być przechowywane w ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze 12-14 stopni (najlepiej w piwnicy).
Ważne jest też, aby w jego pobliżu nie znajdowały się żadne produkty o silnym zapachu – żywność środki czystości, detergenty – ponieważ przez korek od butelki woń może przeniknąć do wina.

Wino powinno leżeć
Butelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej, jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej wysycha i przepuszcza powietrze. Wino trzymane pionowo traci swój bukiet, tak samo zresztą wino przechowywane w lodówce.

Wódka może stać
Butelki z likierem, koniakiem whisky, wódką, portwajnem, sherry, także wina do aperitifów i deserowe przechowuje się w pozycji pionowej.

Kieliszek niepełny
Przy nalewaniu wina do kieliszków obowiązują następujące zasady: białym winem napełnia się kieliszek na dwie trzecie wysokości, czerwonym – tylko do połowy. Podczas nalewania wina kieliszki powinny stać na stole. Inaczej jest przy nalewaniu szampana: każdy bierze swój kieliszek do ręki i lekko go przechyla.

Poradnik pani domu - Medykamenty wiedzy © 2016 Frontier Theme