Napoje
Sól do kawyStary, Niezawodny sposób doświadczonych gospodyń domowych na podniesienie aromatu kawy: dodać szczyptę soli do zmielonej kawy i dopiero wymieszać.Kawa bez palpitacjiJeśli nie powinnaś pić mocnej kawy, wypróbuj następujący sposób: połowę ilości czarnej kawy zastąp sproszkowaną pitną czekoladą. Smakuje wybornie.Dzbanek płucz wrzątkiemRzadziej używany dzbanek powinnaś przed podaniem kawy wypłukać wrzątkiem, a wtedy napój nie będzie zalatywał stęchlizną.Puszka do kawyBlaszaną puszkę w której przechowujesz kawę, powinnaś od czasu do czasu starannie umyć, aby kawa nie przesiąkła nieprzyjemnym metalicznym zapachem, który skutecznie zabija aromat.Parzenie herbatyHerbata parzona przez 2 do 3 minut działa pobudzająco, jeśli naciąga 5 minut działa uspokajająco (nigdy nie parz dłużej!) Nie oceniaj jakości herbaty po jej kolorze, gdyż zależy on od gatunku herbaty.Herbata z waniliąNie wyrzucaj wydrążonych strączków (laseczek) wanilii, lecz włóż do imbryka i zaparz razem z herbatą. Smak będzie wyśmienity.Kakao bez grudekJeżeli zalejesz kakao gorącym mlekiem, proszek pozlepia się w grudki. Łatwo tego uniknąć. Wystarczy, że najpierw rozmieszasz proszek z cukrem, dodasz łyżkę letniego mleka i znów starannie rozmieszasz, a potem zalejesz resztą gorącego mleka.Nalewanie przez lejekNalewanie płynu do butelki przez lejek nie będzie trwać tak długo, jeżeli między lejek a szyjkę butelki wetkniesz zapałkę. Dzięki temu powietrze szybciej wydostanie się z butelki.Wino w piwnicyWino powinno być przechowywane w ciemnym i przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze 12-14 stopni (najlepiej w piwnicy).Ważne jest też, aby w jego pobliżu nie znajdowały się żadne produkty o silnym zapachu – żywność środki czystości, detergenty – ponieważ przez korek od butelki woń może przeniknąć do wina.Wino powinno leżećButelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej, jest to bardzo ważne, ponieważ korek powinien być stale zanurzony w winie, inaczej wysycha i przepuszcza powietrze. Wino trzymane pionowo traci swój bukiet, tak samo zresztą wino przechowywane w lodówce.Wódka może staćButelki z likierem, koniakiem whisky, wódką, portwajnem, sherry, także wina do aperitifów i deserowe przechowuje się w pozycji pionowej.Kieliszek niepełnyPrzy nalewaniu wina do kieliszków obowiązują następujące zasady: białym winem napełnia się kieliszek na dwie trzecie wysokości, czerwonym – tylko do połowy. Podczas nalewania wina kieliszki powinny stać na stole. Inaczej jest przy nalewaniu szampana: każdy bierze swój kieliszek do ręki i lekko go przechyla. |