Ziemniaki
Przechowywanie ziemniakówZiemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym, a przede wszystkim ciemnym miejscu. Pod wpływem światła bulwy zielenieją i wytwarzają solaninę, która jest szkodliwa dla zdrowia. Przy obieraniu ziemniaków zawsze starannie wycinaj wszystkie zielone plamki.Trujące kiełkiDłużej magazynowane ziemniaki po jakimś czasie zaczynają puszczać kiełki, w których znajdują się trujące substancje. Pamiętaj, żeby podczas obierania starannie wycinać wszystkie kiełki.Sól do ziemniaków w mundurkachŁupina ziemniaka nie pęka podczas gotowania, jeśli trochę osolisz wodę.Stare i młode ziemniakiStare i młode ziemniaki różnią się zawartością skrobi, dlatego należy się z nimi różnie obchodzić. Stare ziemniaki powinno się wkładać od razu do zimnej wody, młode natomiast wkłada się do wrzątku.Miękkie równocześnieAby ziemniaki różnej wielkości były równocześnie miękkie, przed gotowaniem trzeba ponakłuwać większe bulwy drutem albo szpikulcem do szaszłyków.Nie wykipiąAby nie kipiała woda podczas gotowania ziemniaków, trzeba dodać do niej trochę tłuszczu.Obieranie ziemniakówZiemniaki gotowane w mundurkach łatwiej dadzą się obrać, jeśli natychmiast po gotowaniu przelejesz je zimną wodą. Młode ziemniaki, które mają jeszcze cienką, łatwo odchodzącą skórkę, bez trudu obierzesz, trąc je czystym druciakiem.Chrupiące pieczone ziemniakiPieczone ziemniaki będą wyjątkowo chrupiące, jeśli przed położeniem na gorącym tłuszczu oprószysz zimne plasterki mąką.Puree zagęszczaJeśli zdarzyło ci się zrobić zbyt rzadką zapiekankę albo wodniste jarzyny, dodaj do nich trochę gotowanego puree ziemniaczanego, a potrawy nabiorą właściwej konsystencji.Ziemniaki w foliiZiemniaki w folii aluminiowej nie popękają podczas pieczenia, jeśli przed zawinięciem w folię nakłujesz każdą bulwę widelcem.Ziemniaki z rusztuPrzed pieczeniem ziemniaków dobrze jest trochę pogotować większe bulwy, a dopiero potem owinąć w folię i ułożyć na ruszcie. W ten sposób szybciej będą miękkie.Ziemniaki w kuchni mikrofalowejJeśli będziesz odgrzewać ziemniaki w kuchence mikrofalowej, powinnaś je przedtem zwilżyć wodą, a wtedy ich skórka nie wyschnie tak bardzo.Stare ziemniakiPoprawisz smak starych ziemniaków, jeśli podczas gotowania wsypiesz do wody trochę cukru albo wlejesz odrobinę mleka.Marchew do placków ziemniaczanychCiasto na placki ziemniaczane nie będzie ciemnieć, jeśli dodasz do masy jedną utartą marchew. Jeśli natomiast dodasz do ciasta odrobinę proszku do pieczenia i zostawisz na chwilę żeby spulchnić masę, placki będą łatwiej strawne.Bez przyklejeniaJeśli przed użyciem solidnie natrzesz patelnię solą, potrawy, np. placki ziemniaczane albo jaja sadzone, nie będą przywierać do dna naczynia.Odgrzewane frytkiFrytek nie należy odgrzewać w tłuszczu. Najlepiej wrzucić je do sita i umieścić nad parującym garnkiem. Dzięki temu nie stwardnieją za bardzoChrupiące chipsyChipsy ziemniaczane albo kukurydziane znów będą chrupiące, jeśli wrzucisz je na blachę piekarnika i chwilę podgrzejesz. To samo możesz zrobić ze słonymi paluszkami i wszelkimi chrupkami, jeśli za bardzo zmiękły. |