Porcelana / Sztućce
Brak filtra do kawyJeśli zapomniałaś kupić nowe filtry do kawy, możesz je zastąpić papierowymi ręcznikami kuchennymi (z rolki).Usuwanie kamienia z ekspresu do kawyNie musisz się obawiać zatrucia resztkami chemicznego preparatu odwapniającego, wystarczy, że zastąpisz ten kosztowny środek roztworem wody i octu (proporcje: 2 części wody na 1 część octu). Po wyczyszczeniu przegotuj w ekspresie kilka razy czystą wodę. Nie polecam natomiast stosowania octu do usuwania kamiennego osadu z pralki, ponieważ akurat w tym wypadku ocet służy do zmiękczania wody.Osad w naczyniu do gotowania jajOsad, który utworzył się na dnie teflonowego naczynia do gotowania jaj, możesz usunąć używając roztworu wody z octem. Wlej roztwór do naczynia i pozostaw na godzinę, następnie wypłucz je zimną wodą.Cytryna w zmywarceZanim uruchomisz automatyczną zmywarkę do naczyń, włóż do koszyczka na sztućce skórkę z wyciśniętej cytryny, a unikniesz nieprzyjemnych zapachów wewnątrz urządzenia.Zmywak do naczyńŚciereczka do zmywania naczyń lepiej wchłania wodę, jeśli przed pierwszym użyciem włożysz ją do wrzątku i pozostawisz w nim aż do ostygnięcia wody.Ścierka do kurzuŚcierka do kurzu dokładniej zbiera kurz, jeśli raz na jakiś czas wypierzesz ją w wodzie z dodatkiem gliceryny.Tworzywo tępi nożeNa plastikowej desce kuchennej szybko tępią się noże. Najlepsza jest deska drewniana, ale musisz dbać o utrzymywanie jej w idealnej czystości.Obie strony do użytkuJeśli używasz obu stron deski kuchennej, pamiętaj, żeby cebulę i czosnek kroić zawsze po tej samej stronie.Przebarwiona deska kuchennaPozbędziesz się nieestetycznych plam na drewnianej desce, jeśli namoczysz ją na noc w wodzie z octem.Krzywa deska kuchennaWypaczonej drewnianej desce możesz przywrócić pierwotny kształt, jeśli zmoczysz ją wodą, a następnie położysz na równej powierzchni i przyciśniesz jakimś ciężkim przedmiotem, np. dużym garnkiem pełnym wody. Deska na pewno “wróci do formy”.Poplamione drewniane łyżkiDrewniane łyżki kuchenne trudno doczyścić, ponieważ łatwo wchłaniają tłuszcz, który wsiąka w drewno i pozostawia trwałe plamy. Jeśli jednak przed każdym użyciem zmoczysz łyżkę zimną wodą, będzie bardziej odporna na przesiąkanie tłuszczem i obcymi zapachami.Brudne plamy z drewnianych łyżek można również usunąć, mocząc je przez cały noc w roztworze sody oczyszczanej.Nieprzyjemna woń w lodówceNieprzyjemny zapach w lodówce można zlikwidować proszkiem do pieczenia. Wstaw do lodówki talerzyk z proszkiem (wymieniaj proszek co 2 tygodnie), możesz też dodatkowo położyć połówkę jabłka.Po każdym rozmrożeniu i umyciu lodówki pamiętaj, żeby przetrzeć jej wnętrze ściereczką zwilżoną w wodzie z octem.Sól wchłania swądKipiące mleko, które zalewa płytę kuchenną, możesz zatrzymać, błyskawicznie posypując je solą. Poza tym sól wchłania paskudny swąd przypalającego się mleka.Usuwanie loduJeśli chcesz się szybko pozbyć grubej oszronionej warstwy lodu z obudowy zamrażalnika, wstaw do wyłączonej lodówki naczynie z wrzątkiem.Czyszczenie powierzchni chromowychPrzedmioty o chromowanej powierzchni najlepiej czyści się ściereczką zwilżoną naftą. Do czyszczenia nadaje się również zmywacz do paznokci. Potem należy przedmiot starannie opłukać.Mosiądz lśni jak złotoWyroby z mosiądzu. Znów będą pięknie błyszczeć, jeśli je wyczyścisz papką sporządzoną z soli i octu. Po wyczyszczeniu opłucz przedmiot, wytrzyj go do sucha i starannie wypoleruj. Tak samo możesz postępować z wyrobami ze stali szlachetnej.Szare mydło do kafelkówDo mycia podłóg i ścian wyłożonych naturalnymi płytkami ceramicznymi, np. terakotą, doskonale nadaje się szare mydło.Cienka matowa warstewka, jaka pozostaje po użyciu mydła potasowego, nadaje powierzchni estetyczny wygląd i działa ochronnie.Czysta płyta kuchennaDo czyszczenia ceramicznej płyty kuchennej można używać skórek z wyciśniętej cytryny. Natrzyj brudne miejsca mokrą stroną skórki, odczekaj jakiś czas, a następnie zmyj ciepłą wodą. Tak samo możesz czyścić kuchenną glazurę.Wazelina do płyt kuchennychPłyty kuchenne ze stali szlachetnej dobrze jest raz w tygodniu nasmarować wazeliną (oczywiście zimną i umytą płytę).Dzięki temu zabiegowi brud nie przypala się tak szybko, łatwiej też potem czyścić płytę.Sól do brudnego piekarnikaBrudne urządzenia do pieczenia: piekarnik, grill, blachę, brytfanny, posyp solą i podgrzewaj tak długo, dopóki sól nie zbrązowieje.Potem zetrzyj sól papierowym ręcznikiem i umyj przedmiot tak jak zwykle.Sito do mąki płucz zimną wodąSito do przesiewania mąki płucz zawsze zimną wodą; ciepła woda zakleja dziurki w sicie.Correga Tabs usuwa osad1 tabletka środka do mycia protez zębowych, rozpuszczona w ciepłej wodzie, nadaje się nie tylko do czyszczenia protez, lecz również usuwa brudny osad z wnętrza imbryków i dzbanków do kawy.Gąbka w pojemniku do warzywWarzywa będą dłużej świeże, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujesz w lodówce, włożysz suchą gąbkę, która będzie wchłaniała wilgoć; możesz też wyłożyć pojemnik bibułą kuchenną.Szpinak czyści garnkiZamiast wylać wodę, w której gotowałaś szpinak, użyj jej do wyczyszczenia garnków ze stali szlachetnej. Kwas szczawiowy, znajdujący się w szpinaku, nadaje metalowym powierzchniom lśniący połysk.Podobne działanie ma zimny ocet, który usuwa ciemne plamy z garnków chromowanych i stalowych.Czyszczenie żeliwnej patelniJeśli nie chcesz dopuścić do rdzewienia żeliwnej patelni, nie myj jej w wodzie, lecz jedynie czyść na sucho, posypując solą i wycierając papierem,następnie lekko przecieraj olejem jadalnym.Rabarbar do emaliowanych garnkówAby zapobiec pękaniu i odpryskiwaniu emalii z naczyń, nie należy wlewać do gorącego garnka (tuż po zdjęciu z ognia) zimnej wody. Poczerniałe w środku garnki znów będą jak nowe, jeśli przegotujesz w nich rabarbar.Chleb przez maszynkęResztki mięsa możesz bez trudu usunąć z maszynki, jeśli po jego zmieleniu przepuścisz przez maszynkę kawałek suchego chleba.Proszek do pieczenia czyści termosPoczerniały w środku termos do herbaty lub kawy możesz oczyścić proszkiem do pieczenia (1 opakowanie) rozpuszczonym w ciepłej wodzie. Zostaw roztwór w naczyniu na 2 godziny, potem opłucz je starannie. Podczas mycia nigdy nie zanurzaj całego termosu w wodzie, bo jeśli woda dostanie się między obudowę a szklany wkład, termos nie będzie się już nadawał do użytku. Termos przechowuj zawsze otwarty!Przymarznięty pojemnik na lódPojemnik na lód nie będzie przymarzał do dna półki w zamrażarce, jeżeli posypiesz go odrobiną soli albo nalejesz kilka kropel wosku.Usuwanie zapachów kuchennychDo usunięcia nieprzyjemnych zapachów kuchennych wcale nie jest potrzebny specjalny odświeżający aerozol.Odrobina zmielonej kawy wysypana na gorącą płytę kuchenną albo skórka pomarańczy położona na płycie skutecznie pochłoną inne zapachy. Można też skropić płytę octem albo zagotować wodę z cynamonem bez przykrywania garnka.Aromatyczny olejek w odkurzaczuJeśli chcesz, żeby w mieszkaniu roznosił się przyjemny zapach po odkurzaniu, wlej odrobinę pachnącego olejku ziołowego do filtra w odkurzaczu albo do worka na kurz.Czysta szczotka do naczyńBrudna szczotka do mycia naczyń znów będzie idealnie czysta, jeśli ją umyjesz w automatycznej zmywarce do naczyń ; najlepiej umieścić ją w koszyczku na sztućce.Nowa miotła dobrze zamiataNową szczotkę do zamiatania dobrze jest włożyć przed pierwszym użyciem do kubła z zimną wodą z solą, a wówczas będzie lepiej zamiatać. Żeby nie płaszczyło się włosie, należy szczotkę przechowywać w pozycji wiszącej.Podmrożona foliaPrzezroczysta folia do przechowywania żywności często się skleja. Ażeby tego uniknąć, przed użyciem włóż folię na kilka minut do zamrażalnika.Folia aluminiowaMetalowe (ze srebra, mosiądzu itp.) półmiski i naczynia do serwowania potraw nie powinny być przykrywane aluminiową folią, ponieważ uaktywniają się wtedy pewne związki chemiczne, pod wpływem których potrawy nabierają metalicznego smaku.Szkodniki w szafieA żeby definitywnie pozbyć się z domu robactwa, rozkładaj co parę miesięcy świeże liście laurowe na uprzednio wysprzątanych półkach w szafach i na regałach.Ocet na komaryMuchy i komary można przegonić z kuchni, jeśli od czasu do czasu wyleje się kilka kropel octu na rozgrzaną płytę kuchenną. Parujący ocet skutecznie odstrasza owady.Kryształy w zimnej wodziePod wpływem ciepła kryształowe naczynia tracą połysk, dlatego należy je myć wyłącznie w zimnej wodzie.Szkło znów przejrzysteMętne szkło znów będzie idealnie czyste, jeśli je wyczyścisz skórką cytryny.Zmatowiałym szklanym naczyniom możesz przywrócić połysk roztworem popiołu drzewnego i soli amoniakalnej (salmiaku). Wlej roztwór do naczyń i pozostaw na jakiś czas, a znów będą lśniąco czysteSzklanki do piwa tylko wodąSzklanice i szklane kufle do piwa myj wyłącznie w ciepłej wodzie. Nigdy nie używaj płynów do mycia naczyń, ponieważ hamują potem tworzenie się piany na piwie.Czysta szklanka do mycia zębówSkutecznie usuniesz osad ze szklanki do mycia zębów, jeśli ją umyjesz w wodzie z octem.Rozdzielanie szklanekJeśli nie możesz rozdzielić dwóch szklanek, zassanych jedna w drugiej, wstaw dolną szklankę do ciepłej wody, a do górnej nalej zimnejSzkło nie pękaSzklanki i szklane półmiski nie będą pękać, jeśli przed nałożeniem na nie gorącej potrawy albo wlaniem gorącego płynu postawisz je na wilgotnej ścierce.Nieszczelny wazonPęknięty wazon do kwiatów możesz uszczelnić, zalewając pęknięcie od wewnątrz woskiem (stearyną). Drobniejsze rysy wystarczy pokryć lakierem do paznokciSkorupki jaj w butelceBrudny osad w szklanym wazonie albo butelce o długiej, wąskiej szyjce możesz zlikwidować używając skorupek jaj. Rozkrusz drobno skorupki i wsyp do naczynia, następnie zalej je gorący wodą z octem. Wstrząsaj naczyniem tak długo, póki nie zniknie osad.Zamiast skorupek możesz też użyć ziarenek ryżu (1 łyżka stołowa)Nadpalone popielniczkiPlamy z nadpalenia papierosami na porcelanowej popielniczce usuniesz bez trudu, trąc je mokrym korkiem zanurzonym w soli.Porcelana ręcznie malowanaPorcelanowe naczynia z ręcznie malowanym wzorem powinno się myć wyłącznie miękką ściereczką. Nigdy nie używaj do tego celu ostrych zmywaków (gąbek)Przechowywanie porcelanyZanim.Odstawisz do kredensu bezcenny porcelanowy serwis, poprzekładaj poszczególne naczynia listkami papierowego ręcznika kuchennego albo papierowymi serwetkami, aby naczynia nie stykały się ze sobą.Drewniane trzonkiW wyniku częstego mycia niszczą się drewniane trzonki sztućców; dla utrzymania estetycznego wyglądu nacieraj je od czasu do czasu olejem jadalnymCeramiczne trzonkiSztućców w ceramicznej oprawie nie wstawiaj zbyt ciasno do koszyczka w zmywarce do naczyń!Najpierw upewnij się, czy w ogóle nadają się do mycia w zmywarce, ponieważ może się zdarzyć, że trzonki rozpuszczą się pod wpływem wysokiej temperatury i detergentów.Trzonkiem w dółSztućce wstawiaj do koszyczka w zmywarce zawsze trzonkami do dołu. W ten sposób dokładnie wymyją się ostrza noży i zęby widelców.Srebro myj ręcznieSrebrne sztućce niszczą się w zmywarce do naczyń – ciemnieje i rysuje się ich powierzchnia, dlatego warto zadać sobie trochę trudu i zawsze myć je ręcznie.Trująca śniedźNigdy nie zostawiaj srebrnych sztućców w kwaśnych potrawach, ponieważ pod wpływem kwasu śniedzieje miedź, która znajduje się w srebrze, a śniedź jest trująca. Pamiętaj, żeby nie wkładać srebrnych sztućców do sałatek owocowych, kwaśnych sosów do sałat, potraw solonych i przyprawianych octem.Srebro z dala od jajekSrebrne sztućce nie powinny stykać się z jajkiem, ani surowym, ani ugotowanym na miękko. Pod wpływem znajdujących się w jaju związków siarki srebro pokrywa się ciemnym nalotem.Kąp srebro w kwaśnym mlekuTwoje srebra znów będą pięknie wyglądać, jeżeli włożysz je na ok. 30 minut do kwaśnego mleka. Po tej kąpieli wypłucz przedmioty ciepłą wodą i wypoleruj do sucha.Poplamione ostrzaJeśli na ostrzach noży porobiły się ciemne plamy, które nie schodzą podczas szorowania, posyp je solą i trzyj wilgotnym korkiem |