Owoce
Cytryna do owocówŚwieżo pokrojone owoce, takie jak jabłka, gruszki czy banany, nie będą ciemniały, jeśli je skropisz odrobiną soku z cytryny. Przy większych ilościach możesz też użyć wody z octem owocowym.Herbata ze skórek z jabłkaPo obraniu jabłka nie wyrzucaj skórek, ponieważ można z nich zaparzyć smaczną herbatę, która działa uspokajająco.Więcej soku z cytrusówZ cytryn albo pomarańczy możesz otrzymać więcej soku, jeżeli poobracasz owoce chwilę w dłoniach, lekko przy tym naciskając ich powierzchnię.Twarda cytrynaTwardą jak kamień cytrynę wystarczy włożyć na moment do ciepłej wody, a skórka od razu zmięknie.Ocet do cytrynyNapoczęta cytryna nie wyschnie tak szybko, jeśli ją położysz przekrojoną powierzchnią na talerzyku z odrobiną octu.Przekłuj cytrynęJeżeli potrzebujesz tylko trochę soku z cytryny, nie przekrawaj całego owocu, a tylko go nakłuj widelcem albo drutem i wyciśnij tyle soku, ile ci potrzeba. Dzięki temu napoczęty owoc dłużej będzie się nadawał do spożycia.Obieranie pomarańczyPomarańczę łatwiej będzie obrać ze skórki, jeśli przedtem zanurzysz owoc na moment w ciepłej wodzie.Ostrożnie z ananasemNie przekrawaj świeżego ananasa tym samym nożem, którym go obierałaś. Skórka ananasa zawiera kwas, który u osoby wrażliwej może wywołać infekcję jamy ustnej.Świeży ananas bez żelatynyŚwieży ananas i żelatyna niezbyt dobrze się łączą. Ananas zawiera enzymy utrudniające tworzenie się galarety, jeśli jednak poddusisz go przez chwilę, bez trudu zwiąże się z żelatyną.Owoce na kompot do wrzątkuJeśli przygotowujesz kompot, wkładaj owoce do wrzącej wody i trzymaj na bardzo małym ogniu, tak żeby tylko naciągały, a nie gotowały się.Dzięki temu owoce zachowają swój smak, estetyczny wygląd i wartości odżywcze.Niedojrzałe brzoskwinieNiedojrzałe brzoskwinie albo zielone (niedojrzałe) pomidory dojrzewają szybciej, jeśli je włożysz do tekturowego pudełka, przykryjesz gazetami i umieścisz w ciemnym miejscu.Wyciskanie sokuDo wyciskania soku z grejpfrutów, pomarańczy albo cytryn wybieraj tylko owoce o cienkiej skórce, ponieważ są dużo bardziej soczyste.Awokado: rezerwuar tłuszczuTen zielony owoc jest nie tylko bogatym źródłem tłuszczu, lecz również zawiera wiele soli mineralnych, pierwiastków śladowych i witamin! Im bardziej dojrzały, tym smaczniejszy. Skórka dojrzałego owocu awokado łatwo się poddaje pod naciskiem palca, poza tym przy potrząsaniu słychać grzechotanie pestki.Niedojrzałe awokadoNie całkiem dojrzałe awokado dojrzeje znacznie szybciej, jeśli włożysz je do naczynia i przysypiesz mąką.Kiwi w plasterkachJeśli potrzebne ci są równe plasterki kiwi do przybrania potrawy, pokrój obrany owoc w krajarce do jaj. Plasterki będą idealnie równe, a ty zaoszczędzisz sobie pracy.Dojrzały arbuz?Arbuz (kawon) jest dojrzały, jeśli przy opukiwaniu słychać niski, głęboki dźwięk. Głuchy ton oznacza, że owoc jeszcze nie dojrzał albo jest w środku suchy.Wiśnie dłużej świeżeWiśnie dłużej zachowają świeżość, jeśli je rozsypiesz na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, dzięki temu nie będą się gniotły.Banan poza lodówkąBananów nie powinno się przechowywać w lodówce, ponieważ pod wpływem chłodu szybko ciemnieją.Banan łagodziPo ostrym posiłku dobrze jest zjeść na deser banana. Owoc ten działa łagodząco i neutralizuje ostrość przypraw – pieczenie w ustach ustaje natychmiast.Rabarbar z cytrynąPo rabarbarze często pozostaje nieprzyjemny smak na zębach. Łatwo temu zapobiec, dodając do kompotu trochę soku cytrynowego albo białego wina.Truskawki ranoTruskawki powinno się jeść przed posiłkami albo rano, na czczo, jeszcze przed śniadaniem. Dzięki temu wszystkie ważne witaminy, żelazo i wzmacniający fosfor prawidłowo i w pełni przyswajane są przez organizm.Truskawki wieczoremJedz świeże truskawki również wieczorem, a będziesz spać jak suseł, ponieważ owoce te zawierają brom.Najpierw myj, potem obierajTruskawki powinno się zawsze najpierw myć, a potem obierać. Jeśli zmienisz kolejność, owoce wchłoną zbyt dużo wody.Przechowywanie winogronJeśli chcesz dłużej przechowywać winogrona, musisz przede wszystkim usunąc z nich wszystkie, nawet lekko nadpsute owoce, a końce łodyżek zalać woskiem albo lakiem. Potem zawieś grona w chłodnym, przewiewnym miejscu.Zgniłe wyrzucajNie wolno ani jeść, ani przerabiać lekko podgniłych owoców. Wszystkie brązowe plamki powycinaj starannie i ze sporym zapasem, ponieważ są siedliskiem trujących pleśni, które nie giną nawet podczas gotowania owoców.Suszone owoceSuszone owoce szybciej zmiękną podczas gotowania, jeżeli dodasz do nich cukier dopiero po zagotowaniu |