Ryby :

Ryby
Świeża ryba?
Świeża ryba ma lśniącą, śliską skórę o wyraźnym rysunku i przejrzyste, wypukłe oczy. Skrzela powinny być różowe, a jeśli podchodzą szarością, ryba jest nieświeża.

Świeża ryba tonie
Świeżą rybę rozpoznasz również po tym, że po włożeniu do wody opada na dno. Jeśli natomiast ryba utrzymuje się na powierzchni wody, nie nadaje się już do spożycia

Czyścić, skrapiać, solić
Zawsze należy trzymać się tej kolejności, niezależnie od tego czy pieczesz, gotujesz czy dusisz rybę: najpierw umyj rybę pod bieżącą wodą, następnie skrop sokiem cytrynowym albo octem (kwas neutralizuje zapach ryby), a dopiero potem posól.

Szybkie skrobanie
Łatwiej oskrobiesz rybę, jeśli przed tym włożysz ją na chwilę do gorącej wody i natychmiast potem do zimnej. Łuski najlepiej skrobać tępą stroną noża, w kierunku: od czubka ogona do głowy.

Sprawianie ryby
Sprawianie ryby należy rozpoczynać od rozcięcia brzucha – od ogona do głowy – następnie ostrożnie wypatroszyć wnętrzności, a potem starannie wypłukać rybę pod bieżącą wodą.

Posyp solą 
Posyp solą blat, na którym przygotowujesz rybę, a wtedy ryba nie będzie się ześlizgiwać.

Nie przywiera do patelni 
Podczas smażenia ryba nie będzie przywierać do patelni, jeśli posypiesz tłuszcz solą albo oprószysz rybę mąką.

Ryba gotowana
Gotowana ryba powinna jedynie naciągać w gorącej wodzie (wywarze z jarzyn)! Jeśli woda zacznie się gotować, ryba rozpadnie się na kawałki. Ryba jest wtedy gotowa, gdy ości łatwo odchodzą.

Świeża flądra
Nie denerwuj się, jeśli skóra flądry pęka podczas gotowania. Jest to znak, że ryba jest całkowicie świeża. (Jeśli skóra nie pęka, flądra była prawdopodobnie wcześniej zamrożona.) Możesz zapobiec pękaniu, jeśli na 2 godziny przed gotowaniem włożysz rybę do lodówki.

Rozmrażanie w mleku 
Rybę najlepiej rozmraża się w mleku. Dzięki temu znika smak mrożonki, a mięso jest delikatniejsze.

Ryba w folii
Jeśli zamierzasz piec rybę w folii aluminiowej, pamiętaj, że błyszcząca strona folii powinna być skierowana do wewnątrz, dzięki czemu ryba nie będzie przywierać do opakowania.
Poza tym błyszcząca strona folii odbija promienie cieplne, co przedłuża czas pieczenia.
Wysmarowanie folii masłem zapobiega przyklejaniu się ryby.

Chrupiące filety
Filety rybne przyrumienią się na piękny złoty kolor i będą chrupiące, jeśli do panieru dodasz tarty parmezan.

Usuwanie zapachu ryby 
Naczynia, które silnie przesiąkły zapachem ryby, wypłucz najpierw zimną wodą, a potem wyczyść skórką cytryny albo fusami z kawy. W ten sam sposób pozbędziesz się zapachu ryby z dłoni.

Ość w gardle
Połknęłaś ość? Najpierw wypij powoli łyżkę octu, który rozmiękczy ość, a potem zjedz kawałek chleba, żeby ją przepchnąć. Jeśli to nie pomoże, musisz się zgłosić jak najszybciej do lekarza.

Zbyt intensywny smak
Zbyt intensywny smak ryby możesz złagodzić, płucząc ją w wodzie z octem i dodając trochę mleka do wody, w której będziesz ją gotować.

Poradnik pani domu - Medykamenty wiedzy © 2016 Frontier Theme